GDPR Arad

            Drepturi egale, integrare, recunoaștere, solidaritate acestea sunt doar câteva dintre lucrurile esențiale pentru fiecare om, cu atât mai mult pentru persoanele care dintr-un motiv sau altul, de pe o zi pe alta se trezesc în momente cheie ale vieții, înstrăinați de țara mamă, de viața de până atunci, alungați de războaie fără noimă.

 La data de 20 iunie marcăm Ziua Internațională a Refugiatului, anul acesta într-un context foarte specific, acela al ajutorului prietenesc acordat sutelor de refugiați din Ucraina, copii, femei și vârstnici, care au găsit în județul Mureș un ajutor neașteptat din partea comunității locale.

În acest context, Asociația Suryam lansează proiectul „MureșHub: Centrul unic de integrare și asistență socială a refugiaților din județul Mureș” menit să  identifice și să rezolve problemele și situațiile reale pe care refugiații uncrainieni le întâmpină.

Scopul proiectului este de a realiza o adevărată coeziune socială, de a răspunde punctual nevoilor prin dezvoltarea unei platforme de lucru tip „give and take” care să faciliteze comunicarea și necesitățile specifice ale refugiaților, respectiv înțelegerea nevoilor refugiaților de către comunitatea locală care îi găzduiește.

Pentru o mai bună informare, MureșHub își propune să dezvolte  - Ghidul refugiatului din județul Mures  - un ghid cu informații precise și exacte despre instituțiile locale, accesul la serviciile medicale, programele de finanțare, istoria și specificul zonei, modalitățile de transport și cazare, drepturile și obligațiile refugiaților, dar și locurile de petrecere a timpului liber sau deliciile culinare locale etc. De asemenea, va fi lansat un Call center specializat, cu program semipermanent, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor refugiaților și înrolarea în acest proces de coeziune a tuturor factorilor care pot răspunde și acționa, util, în rezolvarea problemelor refugiaților.

Proiectul mai include sesiuni de orientare pentru refugiații nou sosiți, transport pentru cei bolnavi, servicii de traducere, tabere, întâlniri de socializare gen  - activități hand made, organizarea unei biblioteci – constituită deja din mai bine de 150 de volume în limba ucraineană -, seri specifice, cursuri de engleză și română, excursii, workshopuri de patiserie, etc.

            Unul dintre cele mai importante aspecte ale MureșHub este, însă, întărirea coeziunii comunității locale cu refugiații din județul Mureș prin întâlniri și evenimente comune, acțiuni menite să dărâme bariere de comunicare și prejudecăți, dar mai ales să promoveze empatia și umanitatea.

            În vederea întăririi comunicării și pentru a înțelege mai bine care sunt necesitățile reale, dificultățile acestei mici comunități de refugiați, dar și pentru a înțelege cultura ucraineană –  poveștile de viață ale fiecăruia  - , în județul Mureș va fi organizată o școală de vară pentru jurnaliști.

           

Marius Dumitrescu, președinte Asociația SURYAM:

 „ Războiul este cat se poate de real si face deja parte din viața noastră de patru luni de zile, intr-un mod in care nu ne-am fi dorit niciodată. Cateva mii de persoane si-au gasit un refugiu  în județul nostru si peste 500 si-au gasit un domiciliu temporar. Proiectul MureșHub evidențiază umanitatea din noi, este  o continuare a eforturilor din primele zile ale conflagrației, când Farmacia Socială alături de alte organizații muresene din grupul de lucru “Uniți pentru Ucraina Mureș” (Crucea Roșie Mureș, Fundatia Comunitara Mures, Elphin Family, Fundația Buckner România, Asociația Divers, Asociația Help4Change, Asociația Icelandic BHBL România, Salvați Copii Mureș, Asociația Solitudine, Asociatia ASCOTID, Asociația Suport Regiunea Centru, JCI Târgu Mureș și Fundația Sfântul Blasius) și-au unit eforturile pentru a răspunde rapid și imediat la necesitățile de atunci, direct, chiar în Ucraina. ”

În cadrul programului, refugiații din județul nostru au participat deja la câteva excursii organizate la Cheile Turzii, Rimetea, Jibou, ateliere de creare de bijuterii, dar și câteva sesiuni de orientare despre legislația română în vigoare cu privire la statutul și condițiile de ședere în România.

            Proiectul „MureșHub: Centrul unic de integrare și asistență socială a refugiaților din județul Mureș” beneficiază de o finanțare în valoare de  240.125 Ron din partea poporului britanic prin sprijinul Oxfam și Fundația Comunitară Mureș.

Pentru mai multe informații, inclusiv materiale vizuale, vă stă la dispoziție președintele Asociației Suryam, Marius Dumitrescu tel. 0769-041200, e-mail marius@suryam.ro. 

Paul Stoica, Responsabil cu protecția datelor
Str. Calimanesti, nr. 14
Arad, Romania
0748-309-925
0742-022-586
office@gdprarad.ro
24 X 7 online suport
TOP