Poliția din Marea Britanie a amendat un pieton cu 90£ pentru că acesta a încercat să evite un sistem de recunoaștere facială instalat pe una din străzile din Londra. Ofițerii de poliție au instalat camerele de filmat într-o intersecție din Romford, în estul Londrei. Trecătorii erau filmați și apoi trăsăturile lor erau comparate cu cele dintr-o baza de date cu infractori căutați.
Totuși nu toată lumea acceptă această metodă. Un pieton a încercat să iși protejeze fața, ridicându-și gulerul de la jacketă. Polițiștii au sesizat acest lucru și l-au acuzat că îi impiedică să iși exercite meseria, l-au fotografiat și apoi i-au aplicat o amendă.
Sistemul acesta de identificare facială instalat în locuri publice a început să fie folosit de poliția din Marea Britanie începând cu finala Ligii Campionilor din Cardiff (2007) și de atunci a identificat greșit peste 2000 de persoane ca fiind infractori. Deși a fost primit cu brațele deschise de forțele de ordine, sistemul se confruntă în continuare cu multe probleme. Statisticile arată că în aproape 96% din cazuri, sistemul nu funcționează corect (raportat la perioada 2016-2018).
În cursul acestui test din 31 ianuarie 2019, poliția a arestat 8 oameni pe parcursul a doar câteva ore. Persoanele arestate au fost acuzate de furt, consum de droguri, folosirea armelor sau infracțiuni mai grave (răpire și tâlhărie).
GDPR Arad: consultanță personalizată
Implementare complet personalizată a conformității la cerințele GDPR.
Cere acum o ofertăApărătorii drepturilor vieții private din ONG-ul Big Brother Watch acuză forțele de ordine că încalcă drepturile fundamentale la viața privată. Silkue Carlo, director in cadrul Big Brother Watch, afirma ca:
"Acest sistem de supraveghere în masă de tip chinezesc este antiteza tuturor valorilor de democrație și libertate și ar putea constitui un precedent periculos pentru toate țările din jur. Recunoașterea facială în locuri publice și în timp real nu are ce căuta într-o democrație adevărată. Acesta este un moment de cotitură legat de libertățile acordate persoanelor din Marea Britanie. Dacă poliția va începe să folosească sistemul pe scară largă, oricine va putea fi urmărit în timp real pe teritoriul UK. Pentru o națiune care se opune folosirii cardurilor ID și a unei baze de date ADN naționale, noțiunea de a transforma cetățenii în ID-uri în mișcare este înspăimântătoare".
Totuși poliția afirmă că orice cetățean poate să refuze fotografierea, fără să ridice suspiciuni, dar că tehnologia este extraordinară și ajută lupta împotriva crimei organizate.
Cum funcționează tehnologia?
Fiecare imagine personală este compusă din 80 de puncte nodale care monitorizează distanța între diferitele trăsături ale feței: nas, ochi, bărbie, obraji, gura etc. Camera digitală calculează și mărimile în mod tridimensional, estimând de exemplu mărimea nasului sau adâncimea orbitelor.
Rezultatul este un cod numeric unic asociat trăsăturilor personale, care poate fi apoi comparat cu altele dintr-o baza de date.
Experții consideră că prin îmbunătățirea tehnologiei, în câțiva ani, aceasta va fi mai performantă decât cea bazată pe identificarea amprentelor.
De ce este folosit sistemul de recunoaștere facială?
Poliția speră că tehnologia de recunoaștere facială în timp real va reduce infracționalitatea, în special incidentele violente și va aduce noi informații statistice despre cele mai afectate zone din țară. De asemenea infractorii vor putea fi depistați mult mai rapid și mai ușor.
Cum este avertizat publicul?
Poliția folosește afișaje în zonele unde este folosită tehnologia. De asemenea se împart flyere informative.
Cum sunt procesate datele?
Imaginile care potrivesc cu cele din baza de date sunt stocate timp de 30 de zile, iar celelalte sunt distruse imediat.Cum poate fi refuzată scanarea?
Cetățenii pot refuza scanarea prin acest sistem, dacă demonstrează polițiștilor că nu au nici un motiv de suspiciune. Totuși acestă decizie este lăsată în seama forțelor de ordine.