O companie care produce documentare pentru televiziune ce a filmat în mod nedrept și ilegal pacienții unei maternități, a fost amendată cu £120.000 de către biroul comisarului pentru informații (ICO) din Marea Britanie.
True Visions Productions (TVP) din Londra a instalat camere video CCTV și microfoane în sălile de examinare de la clinica Addenbrooke' s Hospital Cambridge pentru realizarea unui documentar despre nașteri cu probleme pentru canalul tv Channel 4. Clinica medicală se adresează pacienților care au preocupări cu privire la sarcina lor.
Ancheta ICO a constatat că, deși TVP a avut permisiunea spitalului de a instala sistemul video, totuși TVP nu a furnizat pacienților toate informațiile adecvate cu privire la filmarea ce a avut loc din iulie până în noiembrie 2017 și nu a obțint în avans permisiunea corespunzătoare de la cei afectați de filmare.
Steve Eckersley, Director de investigații ICO, a declarat:
"Pacienții nu s-ar fi așteptat să fie filmați în această situație și mulți au fost foarte tulburați atunci când au aflat că un astfel de moment privat și potențial traumatic a fost înregistrat. Înregistrările conțin date personale sensibile ale pacienților aflați în stări de anxietate și stres. "
TVP a afișat notificări în zonele în care au fost instalate camerele de luat vederi și în sala de așteptare, și a lăsat flyere și pe mesele din sala de așteptare. Cu toate acestea, ancheta detaliată a constatat că aceste informări nu au furnizat explicații adecvate pentru pacienți (de exemplu, o notificare a informat incorect că mamele și vizitatorii nu vor fi filmați fără permisiune acestora).
"Recunoaștem interesul public în programele care au ca scop educarea și informarea, dar cei responsabili pentru aceste investigații jurnalistice trebuie să opereze în cadrul legii, în special atunci când subiectul investigației implică prelucrarea unor informații medicale extrem de sensibile. În special, am considerat că nu există niciun motiv întemeiat pentru ca societatea de televiziune să nu informeze în mod adecvat pacienții în prealabil că vor fi filmați."
Legea spune că datele cu caracter personal trebuie să fie prelucrate în mod echitabil și transparent. Un pacient al clinicii nu s-ar fi așteptat să fie filmat fără acordul lui prealabil, iar faptul că avea cunoștință despre prezența sistemului video din jurul lui nu constituie consimțământ tacit ca el să devina subiectul unui documentar.
Filmările s-au oprit după relatările negative din presă în noiembrie 2017 și au fost apoi reluate până în primăvara anului 2018, folosind diferite tehnici de filmare și documentare. Documentarul a fost difuzat în luna octombrie din anul 2018. Materialele obținute ilegal nu au fost difuzate și au fost șterse.